Golden Retriever tillhör rasgrupp 8, apporterande fågelhundar
Golden Retriever kommer ursprungligen ifrån England och rasen kan dateras till sent 1800-tal. Från början kallade man rasen för The yellow retriever. Syftet var att skapa en hund som skulle hjälpa jägaren att apportera skjutna fåglar. Det engelska ordet retrieve betyder återföra. Arbetet kräver en viss sorts mentalitet. Rasstandarden nämner ord som lyhördhet, intelligens, självförtroende och tillgivenhet.
En golden skall ha ett välmejslat huvud med en bred, dock inte grov skalle. Nosspegeln skall helst vara svart och ögonen mörkt bruna. Kroppen ska vara välbalanserad och kompakt med djup bröstkorg. Plan överlinje. Rörelserna skall vara kraftfulla och parallella. Svansen ansatt och buren i höjd med rygglinjen. Alla nyanser ifrån guld till gräddfärg är tillåtna. Mankhöjden för hane 56-61 cm, tik 51-56 cm.
Den kompletta rasstandarden kan rekvireras ifrån SKK.
Foto: Ingrid
Ringels
Den första Golden kom till Sverige redan 1927. Det tog dock ett antal år innan rasen fick ordentligt fotfäste. 1950 importerade K G Zettérsten (Kennel Borghälla) och Ulla & Sune Nilsson (Kennel Hedetorpet) den dräktiga tiken Barthill Fanny ifrån England. Sedan dess har rasen bara ökat i popularitet: 2003 registrerades 3114 Golden Retriever valpar!
Är du intresserad av Golden, bli gärna medlem i Golden Retriever klubben. Medlemsskapet kostar 200kr (År 2006) och då ingår tidningen Golden Nytt samt en årsbok/tidning.
Pälsvård och skötsel.
Jag är av den åsikten att en golden bör trimmas och klippas trots att man inte planerat någon utställningskarriär! Dels bjuder pälsvårdsstunden på ett utmärkt tillfälle att generellt gå igenom hunden, dels så ser den mycket prydligare ut.
Det lättaste sättet är att ha hunden på ett bord i lagom arbetshöjd. Vid fällningsperioden och för hundar med den tjockare typen av päls är en karda det allra bästa redskapet. Förutom en kam och en vanlig sax bör en effilérsax höra till basutrustningen för varje goldenägare. Ett tips är att satsa på en lite dyrare sax. Den skonar händerna.
Pälsen på svansen klipps i en mjuk båge ned mot svansroten. Har hunden en tjock "byxa" bör denna snyggas till och tunnas ur. Enligt rasstandarden ska en golden ha runda fina katt tassar. Klipp pälsen mellan trampdynorna och runt tassen. Har du fuskat med kloklippningen så visar det sig nu! Många goldens tenderar att få en mycket vidlyftig och vildvuxen päls på bröstet. Här kommer effilérsaxen in i bilden - Klipp kragen ända uppifrån baksidan av öronen ned till bröstknölen. Att få en mjuk övergång kan vara svårt till en början men övning ger färdighet! Tips: helheten bör vara BALANSERAD. Har hunden lite päls på kroppen frestas inte att spara allt för mycket på t.ex. svansen.
Passa på att gå igenom din hund när du har den på bordet. Se efter så att den inte har ohyra, knölar eller sår. Kika gärna i munnen när du en gång håller på. Vänj din hund vid att bli pysslad med. Det underlättar både för dig och veterinären om en sådan måste uppsökas.